Prijave na radionice, programe i natječaje u Hrvatskoj i inozemstvu s rokovima za prijave u listopadu

Tijekom listopada ističu rokovi za dolje navedene radionice, natječaje i programe.

Arc 1950 Work-in-progress 
Vrijeme i mjesto održavanja: 14. 12. 2014., Les Arcs (Francuska)
Rok za prijavu: 15. 10. 2014.
Kontakt: vkaludjercic@lesarcs-filmfest.com
Šesto izdanje Festivala europskog filma Les Arcs (Festival de Cinéma Européen des Arcs) održat će se od 13. do 20. 12. 2014.  u skijalištu Les Arcs smještenom u francuskim Alpama. Uz bogat natjecateljski program europskog filma i popratne programe, festival je poznat i po svom industry dijelu koji na seminarima, sastancima i radionicama okuplja oko 250 europskih filmskih profesionalaca.
Četvrtu godinu zaredom 10 europskih dugometražnih filmova u postprodukciji sudjelovat će u Work-in-progressprojekcijama. Za odabir i predstavljanje filmova zadužen je Frédéric Boyer, umjetnički ravnatelj Festivala europskog filma Les Arcs.

EAVE – radionica o filmskom marketingu 2014. 
Rok za prijavu: 01. 10. 2014.
Vrijeme i mjesto održavanja: od 19. do 23. 11. 2014., Luxembourgu
Kontakt: satu@eave.org 
Ovo je sveobuhvatna radionica o marketingu u svakom procesu razvoja projekta – od scenarija do prikazivanja na platnu. Namijenjena je primarno producentima, ali i prodajnim agentima, distributerima i marketinškim djelatnicima.

WHEN EAST MEETS WEST 2014 - koprodukcijski forum 
Vrijeme i mjesto održavanja: 20. do 22. siječnja 2014., Trst (Italija)
Rok za prijavu: 30. 10. 2014.
Kontakt: info@wemw.it
Koprodukcijski forum WHEN EAST MEETS WEST održat će se u Trstu od 18. do 20. 01. 2015. godine. Fokus ovogodišnjeg WEMW-a je na Engleskoj, Irskoj i Sjevernoj Americi. Program foruma uključuje pitching, individualne sastanke, panel-diskusije i predavanja.

SCRIPT & PITCH 
Vrijeme i mjesto održavanja: 16. 03. do 26. 11. 2015., Ghent (Belgija)
Rok za prijavu: 30. 10. 2014.
Kontakt: scriptandpitch@torinofilmlab.it
Script & Pitch obuhvaća napredan program o razvoju scenarija namijenjen europskim scenaristima i urednicima scenarija. Zajednički program traje devet mjeseci i u njemu će sudjelovati 20 polaznika iz cijeloga svijeta (16 scenarista i 4 urednika scenarija) koji će proći cjelokupan proces pisanja scenarija, od kreiranja ideja i strukturiranja materijala u prvu i drugu verziju pa sve do završne verzije koju će predstaviti skupini međunarodnih producenata i prodajnih agenata.

BERLINALE KOPRODUKCIJSKI SAJAM 
Rok za prijavu: 22. 10. 2014.
Vrijeme i mjesto održavanja: 08.-10.02. Berlin (Njemačka)
Kontakt: coproductionmarket@berlinale.de
Berlinale koprodukcijski sajam prima 25 projekata iskusnih producenata sa budžetima između 1 i 20 milijuna Eura koji imaju osigurano 30% financiranja projEkta. Organizirat će se više od 1000 jedan-na-jedan sastanaka sa potencijalom koprodukcija, financiranja, distribucije i slično. Novost ove godine je da producenti čiji film je sudjelovao na festivalu u nekim od programa, mogu prijaviti svoje nove projekte na Berlinale koprodukcijski sajam iako ne ispunjavaju sve kriterije za prijavu.

BALCAN FILM CONNECTION 
Rok za prijavu: 20. 10. 2014.
Vijeme i mjesto održavanja: 28.11. – 02.12. 2014. Beograd
Kontakt: info@balkanfilmconnection.com
BALCAN FILM CONNECTION je 5-dnevni program obrazovanja i umrežavanja namijenjen studentima i mladim profesionalcima jugoistočne Europe.  Po prvi puta se odvija za vrijeme Festivala autorskog filma u Beogradu. Namijenjen je redateljima, scenaristima i producentima.

CINEAST PRO – koprodukcijska radionica 
Rok za prijavu: nije naznačeno
Vrijeme i mjesto održavanja: 20.10.2014., Luxembourg
Kontakt: marta@cineast.lu
CinEast PRO je koprodukcijska radionica s ciljem stvaranja platforme za susrete između producenata istočne i srednje Europe te Luksemburga. Glavni cilj je informirati polaznike o raznim mogućnostima financiranja, uspostaviti kontakte i omogućiti nove suradnje.

EURODOC 2015. 
Rok za prijavu: 15. 10. 2014.
Vrijeme i mjesto održavanja: ožujak, lipanj i listopad 2014., Montpellier, Francuska
Kontakt: eurodoc@wanadoo.fr
EURODOC je program stručnog usavršavanja namijenjen europskim profesionalcima s područja dokumentarnog filma koji razvijaju dokumentarni projekt s međunarodnim koprodukcijskim potencijalom. Radionice omogućuju sustavnu analizu dokumentarnog projekta u razvoju, savjete o izradi budžeta i financiranju te raspravu o legalnim, poslovnim i ostalim praktičnim aspektima koprodukcija.
Radionice EURODOC 2015. održat će se u tri navrata tijekom razdoblja od osam mjeseci, na francuskom i na engleskom jeziku, a vodit će ih Serge Lalou (producent, Les films d'ici - Francuska) i Heino Deckert (producent i distributer, MA.JA.DE. Filmproduktion, Njemačka).
PRVA RADIONICA:razvoj projekta, ožujak 2014.
DRUGA RADIONICA:budžetiranje, financiranje i prezentacija projekta, lipanj 2014.
TREĆA RADIONICA:sastanci s urednicima, rujan / listopad 2014.

IDFAcademy 2014 - program radionica za nadolazeće dokumentariste 
Vrijeme i mjesto održavanja: 20. - 23. 11. 2014., Amsterdam (Nizozemska)
Rok za prijavu: 10. 10. 2014.
Kontakt: info@idfa.nl
IDFAcademy je četverodnevni program namijenjen nadolazećim i mladim europskim redateljima i producentima dokumentarnih filmova,  za vrijeme  Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). 
Prijave su otvorene za redatelje i producente koji su režirali / producirali najviše dva dokumentarna filma trajanja od 20 do 90 minuta. Formalno filmsko obrazovanje je prednost, ali nije uvjet za sudjelovanje. Program se sastoji od predavanja, studija slučaja, panela, radionica i okruglih stolova na kojima sudjeluju međunarodni profesionalci.

EURO CONNECTION 2015. 
Vrijeme i mjesto održavanja: od 3. do 4. 02. 2015., Clermont-Ferrand (Francuska)
Rok za prijavu: 24. 10. 2014.
Kontakt: euroconnection@clermontfilmfest.com
EURO CONNECTION je poslovna platforma namijenjena europskim producentima čiji projekti podrazumijevaju razvoj kratkih filmova s posebnim naglaskom na europskim koprodukcijama.

Radionica filmske kritike i analize 
Mjesto i vrijeme održavanja: Zagreb, listopad – studeni 2014.
Rok za prijavu: 1. 10. 2014.
Kontakt: visnja.pentic@gmail.com
Kinoklub Zagreb drugu godinu za redom organizira radionicu filmske kritike i analize. Cilj ove dvomjesečnog programa je osposobiti polaznike za pisanje kraćih filmskih kritika te im ponuditi korisne alate za filmsku analizu. Prijave se vrše na temelju filmskih kritika filmova koji će biti prikazani u Cineplexxu Centar Kaptolu u Zagrebu u sklopu programa MAXtv Filmomanija 8. Voditeljica radionice je filmska kritičarka Višnja Pentić.

Filmska škola Kino kluba Split 
Početak radionice: 15. 10. 2014., Split
Kontakt: skola@kinoklubsplit.hr 
Program škole usmjeren je na usvajanje osnovnih znanja iz područja Povijesti audiovizualnih medija, Teorije filmske umjetnosti, Filmske tehnike, Scenarija, Rada na terenu s ekipom, Animacije, Digitalnih formata, Dokumentarnog filma, recentne odabrane produkcije kratkometražnog eksperimentalnog filma sa 25 FPS, međunarodnog festivala eksperimentalnog filma. Također, u sklopu škole po prvi put će se održati dva predavanja otvorena za javnost na temu Radikalnog amaterizma i Audiovizualnih medija u galerijskim praksama. Predavanja se održavaju prema predviđenom rasporedu od 20h – 22h u prostorijama kluba.