Preminuo filmski i kazališni redatelj Tomislav Žiro Radić

Obavještavamo da je u subotu 7. ožujka 2015. u Zagrebu, u sedamdesetpetoj godini života, preminuo istaknuti hrvatski filmski i kazališni redatelj, dugogodišnji profesor i dekan zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, Tomislav Žiro Radić.
Tijekom dugoga niza godina stvorio je veliki broj iznimno uspješnih i nagrađivanih dokumentarnih filmova, televizijskih emisija, kazališnih predstava, te dugometražnih igranih filmova od kojih su mnogi naslovi značajno obilježili kulturno razdoblje u kojemu je stvarao.
U njegovom bogatom stvaralačkom opusu, među desetcima naslova, najistaknutiji su:
- dokumentarni filmovi Istrani, Lica, Put, Živjeti u Imotskom, Hrvat na Kosovu,
- televizijski film I tako dalje,
- kazališne predstave Stilske vježbe, Kate Kapuralica, Gospodsko dijete, Čaruga, Emigranti, Kafetarija, Ifigenija u Aulidi, Kako voli druga strana, Hedda Gabler, Bard,
- igrani filmovi Živa istina, Timon, Luka, Anđele moj dragi, Holding, Što je Iva snimila 21. listopada 2003., Tri priče o nespavanju i Kotlovina.
Njegove kazališne predstave poput Kafetarije i Stilskih vježba bile su među najuspješnijima, najdugovječnijima i najizvođenijima na svijetu.
Igrani filmovi Što je Iva snimila i Kotlovina bili su apsolutni pobjednici Pulskoga filmskog festivala, pobravši sve najvažnije nagrade.
U dvadeset godina profesorskog i dekanskog rada na Akademiji dramske umjetnosti Tomislav Radić je odgojio naraštaje hrvatskih glumaca, danas najvažnijih nositelja ukupne hrvatske kazališne i filmske scene. U tijeku dekanskoga mandata osuvremenio je i korjenito unaprijedio rad Akademije.
Osam godina bio je glavni urednik Dramskoga programa HTV-a, i u tom razdoblju omogućio rad i debitantske nastupe mnogim mladim filmskim autorima.
Za svoj rad nagrađen je nizom nagrada na filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu, te državnim nagradama i odličjima, među kojima se ističu: Nagrada Vladimir Nazor, dvaput Nagrada grada Zagreba, te odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.
Sprovod Tomislava Radića održan je, prema njegovoj želji, u najužem obiteljskom krugu, na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Sveta misa zadušnica održat će se u crkvi Bezgrješnoga srca Marijina na Jordanovcu, u četvrtak 12. ožujka 2015. u 17h. Komemoracija će se održati u petak 13. ožujka 2015. u 11 sati u kinu Tuškanac.