Pozivnica - Svjetski dan audiovizualne baštine 27.10.2015. - Hrvatski državni arhiv

Hrvatski državni arhiv ima čast pozvati Vas na obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine u utorak, 27. listopada 2015. u 19 sati, u zgradi Hrvatskoga državnog arhiva (dvorana Katalozi), Marulićev trg 21, Zagreb.

U okviru programa prikazat će se restaurirani kratkometražni filmovi redatelja Ante Babaje iz nacionalne zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva HDA:
„Jury“(1962.), igrani, c/b, 13 min.
Uloge:  Vera Orlović, Branka Strmac, Rudolf Kukić, Stevo Vujatović, Mirko Vojković
Ovaj film ismijava različita nerijetko besmislena natjecanja podložna utjecajima sa strane. Uloga žirija i njihovih apsurdnih odluka je pri tom komična.
„Lakat kao takav“(1959.), igrani, c/b, 17 min.
Uloge: Boris Festini, Janez Čuk
Društveno satiričan film o dva brata blizanca koji doslovno upotrebljavaju lakat kako bi izborili put do vrha društvene hijerarhije.
„Nesporazum“(1958.), igrani, c/b, 13 min
Uloge: Špiro Guberina, Fahro Konjhodžić
Mlinski kamen zabunom postane dio izložbe moderne umjetnosti. Kroz ovu zgodu se satirički razotkriva njen snobizam i pomodarstvo.
„Ljubav“(1963.), igrani, c/b, 10 min
Uloge: Tomica Pasarić, Vera Orlović, Mirko Dobrovolsky, Mirko Vojković, Relja Bašić
Bog Amor krstari gradom i strelicama nasumično pogađa muškarce i žene, izazivajući komične obrate. Na kraju ostane bez posla.
„Ogledalo“(1955.), igrani, c/b, 14 min
Uloge: Vinko Bajzec, Mirna Stopić, Vjeročka Žagar-Nardelli, Nada Subotić
Film u kojem je glavna ideja izražena kroz reducirani motiv ogledala i njegovih stilskih varijacija.
„Pravda“ (1962.), igrani, c/b, 10 min
Uloge: Boris Festini, Fahro Konjhodžić, Ivo Kadić, Andro Marjanović, Dara Vukić
Priča, utemeljena na noveli Vladana Desnice, o tučnjavi na ulici koja prolaznike stavlja pred dilemu – umiješati se ili ne. Pravda je na kušnji.
U uvodnom dijelu o procesu restauracije filmskog gradiva i samim filmovima govorit će djelatnici Odjela Hrvatskoga filmskog arhiva HDA, Carmen Lhotka, načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva, te Juraj Kukoč, filmski arhivist.