Potpisan Ugovor o filmskoj koprodukciji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike

U ponedjeljak,20. svibnja 2013.godineuCannesu ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić i ministrica kulture Republike Francuske Aurélie Filippetti potpisale su Ugovor o filmskoj koprodukciji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Francuske Republike. Tijekom potpisivanja bili su prisutni i Éric Garandeau, ravnatelj francuskog Nacionalnog centra za film i pokretene slike te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.
Potpisivanjem ovog Ugovora dvije zemlje potvrđuju zajedničku volju da obnove i utvrde kinematografske veze između Republike Hrvatske i Francuske Republike te želju da vrednuju zajedničko kinematografsko nasljeđe. Za provedbu budućih suradnji, koje su definirane Ugovorom, s hrvatske strane bit će nadležan Hrvatski audiovizualni centar(HAVC), a s francuske straneNacionalni centar za film i pokretne slike (Centre national du cinéma et de l'image animée,CNC).
Korištenje povlastica koje proizlaze iz ovog Ugovora omogućit će hrvatskim producentima i filmskim stvaraocima dobivanje financijskih sredstava iz inozemnih i francuskih fondova, prikazivanje filmova u francuskim kinodvoranama, sudjelovanje na francuskim i međunarodnim filmskim festivalima te veću prisutnost na međunarodnom filmskom tržištu. Također će se stvoriti osnove za suradnju između hrvatskih i francuskih filmskih stvaralaca i producenata na zajedničkim filmskim projektima.
Osim što potvrđuje razvoj dvostranih kulturnih odnosa Hrvatske i Francuske, netom potpisani Ugovor o filmskoj produkciji rezultat je i predanog rada HAVC-a koji njime potvrđuje ostvarivanje jednog od svojih ciljeva – kontinuirane međunarodne suradnje. Ugovor je temelj za suradnju između hrvatskih i francuskih filmskih stvaratelja i producenata bilo da je riječ o dobivanju financijskih sredstava iz inozemnih i francuskih fondova, bilo prikazivanju filmova u francuskim kino dvoranama ili sudjelovanju na francuskim i međunarodnim filmskim festivalima. S obzirom na dinamičnost audiovizualnog područja, potpisivanje ovog ugovora važno je za razmjenu na području usavršavanja, edukacije, očuvanja kineotečne baštine, filmske promocije i uzajamne distribucije te je nedvojbeno snažan poticaj ne samo području kulture nego i gospodarstva u cjelini. Naposljetku, Ugovor o koprodukciji potvrda je i prepoznavanja zajedničkih strateških usmjerenja Francuske i Hrvatske u očuvanju kulturne raznolikosti, posebnosti svake od kultura i jezika.
Uz to, Francuska je zemlja s najrazvijenijom kulturnom politikom, koja se u ovom trenutku najiše bavi ravnotežom kulture kao umjetnosti i izazova koje donosi tržište. Hrvatska bi trebala pratiti francuske modele, jer osim svojih četiri milijuna stanovnika ima i potencijalnih 20 milijuna gledatelja iz regije. Dobra vijest jest da su 'Svećenikova djeca' prodana u šest-sedam europskih zemalja, gdje će se prikazivati u širokoj distribuciji. To je jedan od primjera izlaska iz zone art filma, koji je često poznat samo profesionalcima. Danas zemlje prepoznajemo po njihovim kinematografijama, stoga moramo postići da i hrvatski film bude brend, izjavila je ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić.