Politički leksikon - ADU - tribina Za javnu radioteleviziju!

Za javnu televiziju! - tribina - ADU srijeda 14.3.2018. u 20 sati
Neoliberalizam, kao trenutni stadij kapitalističkog razvoja, počiva na nekoliko dogmi. Jedna od centralnih svakako je i ona o nužnosti privatizacije javnih dobara kako bi se njima što efikasnije upravljalo. Štoviše, kako zagovornici takvih pozicija veselo naglašavaju, dobrobiti privatizacije uskoro se efektom prelijevanja (»trickle-down«) šire diljem javne sfere; tim činom postižu se i velike uštede, i samo neozbiljni i neracionalni dionici javnosti mogu se tome protiviti. Hrvatska ima već višedesetljetno iskustvo s privatnim medijima i poprilično jasnu predodžbu njihove (ne)kvalitete. S tim na umu,  nameće se pitanje je li privatizacija javnog medijskog servisa najbolje rješenje. Nekoliko uprava HRT-a u nizu u upravljačkom je i programskom smislu nastojalo »reformirati« središnju hrvatsku medijsku kuću. Rezultat toga je sve veći broj vanjskih suradnika, sve nesigurniji radni uvjeti, i posljedično rapidno opadanje kvalitete proizvedenih sadržaja i gubljenje relevantnosti u javnom polju. S druge strane, značajan korak prema demokratizaciji javnog medija upravo predstavljaju suradnje s malim, nezavisnim producentima.
Koje su perspektive restrukturiranja HRT-a u cilju ponovnog zadobivanja javno-informativnog kredibiliteta? Kakve posljedice aktualne transformacije imaju na status HRT-a kao najvećeg nacionalnog producenta audio-vizualnih sadržaja? Je li uopće moguće više razmišljati o autonomiji javnog servisa uslijed sve većih političkih pritisaka?
O tim i drugim pitanjima na prvoj ovogodišnjoj tribini Političkog leksikona razgovarat ćemo s Katarinom Peović Vuković, predavačicom na Odsjeku za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci, Domagojem Novokmetom, bivšim urednikom na HRT-u te Ljubicom Letinić, radijskom umjetnicom i urednicom na Trećem programu Hrvatskoga radija.