Obavijest o komemoraciji Krsti Papiću

U četvrtak, 7. veljače 2013. u 80. godini života preminuo je Krsto Papić, cijenjeni hrvatski redatelj dokumentarnih i igranih filmova te autor antologijskih djela hrvatske kinematografije. Komemoracija će se održati u utorak 12. veljače u 11 sati u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Rođen 1933. godine u Vučedolu u Crnoj Gori, Papić je diplomirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a filmom se počeo baviti kao asistent režije, između ostalog i Veljku Bulajićuna filmovima Vlak bez voznog reda(1959) i Uzavreli grad (1961). Debitirao je epizodom u omnibusu Ključ (1965), a 1967. godine režira svoj prvi dugometražni igrani film Iluzija. Uslijedilo je nekoliko antologijskih ostvarenja hrvatske kinematografije – Lisice (1970), Predstava Hamleta u selu Mrduša donja(1974) i Izbavitelj (1976). Radi se o djelima reprezentativnima za autorski film kasnih 1960-ih i 1970-ih godina, koja su u hrvatsku kinematografiju unijela mračan i sirov senzibilitet na tragu srpskog crnog vala. Otvorena kritičnost prema jugoslavenskoj povijesti i politici Papiću je donijela niz problema s vlastima, što je kao posljedicu primjerice imalo i uskraćivanje dozvole Lisicama da se prikažu u službenoj selekciji Filmskog festivala u Cannesu.
Papić je autor i brojnih antologijskih dokumentarnih filmova, u kojima je se oslanjao na metode filma istine. Među njima najpoznatiji su Kad te moja čakija ubode(1968), Nek se čuje i naš glas(1971, nagrada u Oberhausenu), Specijalni vlakovi(1972) i Mala seoska priredba(1986), koji mnogi drže za jedan od najuspjelijih hrvatskih dokumentarnih filmova uopće.
Papićevi su filmovi s velikim uspjehom prikazivani i izvan granica države: Lisice su prikazane u programu Quinzaine des realizateurs, paralelnoj sekciji Filmskog festivala u Cannesu, Predstavlja Hamleta u selu Mrduša donjaprikazana je u službenoj selekciji Berlinalea, Izbavitelj je 1982. godine nagrađen prvom nagradom na Fantasportu, aŽivot sa stricem(1988) bio je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja. Posljednji Papićev film Cvjetni trg premijerno je prikazan ljetos na Festivalu igranog filma u Puli, a na Međunarodnom filmskom festivalu u Montréalu osvojio je nagradu Freedom of Speech.
2006. godine Papić je osvojio Nagradu Vladimir Nazor za životno djelu u području kinematografije, a dvije godine ranije svoju nagradu Grand Prix Special des Amériques dodijelio mu je i Međunarodni filmski festival u Montréalu.