Međunarodni dan animacije 27. i 28. listopada 2018. Kino Tuškanac

S velikim veseljem vas pozivamo na ovogodišnje izdanje Međunarodnog dana animacije koje se održava u kinu Tuškanac 27. i 28. listopada 2018. Subota je rezervirana za odrasle i mlade, a u nedjelju program je za djecu i mlade. Međunarodni dan animacije traje dva dana vikenda. Posjetitelji će moći poslušati glazbu iz filmova, pogledati izložbu o različitim tehnikama animacije, uživati u projekcijama recentnih domaćih animiranih filmova i u razgovorima s autorima.
IZLOŽBA
U foajeu kina bit će postavljena izložba o nastanku animiranih filmova u šest različitih tehnika: digitalna 2D, 3D, digitalna cutout, animacija kavom, stop motion i klasična animacija na papiru. Izložba se sastoji od fotografija, screenshotova iz kompjuterskih programa, originalnih crteža, predmeta i scenografija iz stop motion filmova. Sa svojim radovima i making of materijalima na izložbi sudjeluju autori animiranih filmova Jelena Oroz, Dea Jagić, Daniel Šuljić, Ana Horvat, Ana Kadoić, Darko Vidačković, Andrej Rehak, Eva Cvijanović i Božidar Trkulja. Izložba je ostvarena u suradnji s udrugom AM centar i nezavisnom kustosicom Ivom Gašparović.
GLAZBA
Obratite pozornost već na ulazu u kino Tuškanac, tamo ćete čuti glazbu iz novijih hrvatskih animiranih filmova.
Biciklisti Veljka Popovića (kompozitori  Siniša Jakelić, Nikola Džaja i Pablo Pico)
Dota Petre Zlonoge (pjesmu "Rusulica" pjeva Ivana Rushaidat, kompozitor je Žan Jakopač, aranžman je napravio Ante Perković, a dizajn zvuka je Ivan Zelić)
Crvena jabučica Ane Horvat (kompozitor Dubravko Robić)
Samo plivanje Darka Vidačkovića (kompozitor Gideon Kiers).
MAKING OF
U ulaznom foajeu kina prikazivat će se making of materijali povezani s nastankom stop motion filmova Ježeva kuća Eve Cvijanović i Posljednji izazov Božidara Trkulje, oba iz 2017. godine. Scenografije, lutke i predmeti korišteni u filmovima izgrađeni su i animirani u zagrebačkim studijima Bonobostudio i Zagreb film.

Subota, 27. listopada 2018.

Program za odrasle i mlade
Od 17 sati moći će se razgledati izložba u foajeu kina i slušati glazba u ulaznom foajeu.
17:30 sati - velika dvorana
NOVE NADE - projekcija hrvatskih animiranih filmova studenata i mladih iz 2018.
Projekcija sedam filmova: tri studentska filma nastala su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, četiri je filma nezavisnih mladih autora, od kojih su dva nastala u samostalnoj produkciji. Trajanje projekcije je 68 minuta. Nakon projekcije slijedi razgovor s autorima.
19 sati - velika dvorana
KONTEMPLACIJE - projekcija hrvatskih profesionalnih filmova iz 2017. i 2018.
Projekcija šest filmova renomiranih autora o kontemplativnim temama. Trajanje projekcije je 64 minute. Nakon projekcije slijedi razgovor s autorima.
20:30 sati - velika dvorana
SUSRETI - projekcija hrvatskih profesionalnih filmova iz 2017. i 2018. 
Sedam filmova renomiranih autora o međuljudskim odnosima. Trajanje projekcije je 60 minuta. Nakon projekcije slijedi razgovor s autorima.
22 sata
Neformalni susreti s autorima, animatorima, producentima u foajeu kina uz domjenak.

Nedjelja, 28. listopada 2018.

Program za djecu i mlade
11:30 sati - mala dvorana
Radionica animacije za djecu “Iz ničega stvorimo nešto!” (1. grupa)
Za uzrast od 9 do 14 godina. Trajanje radionice je 90 minuta.
13:30 sati - mala dvorana
Radionica animacije za djecu “Iz ničega stvorimo nešto!” (2. grupa)
Za uzrast od 9 do 14 godina. Trajanje radionice je 90 minuta.
Od 15 sati moći će se razgledati izložba u foajeu kina i slušati glazba u ulaznom foajeu.
15:30 sati - velika dvorana
Projekcija izbora filmova djece i mladih s festivala VAFI & RAFI 2018.
VAFI & RAFI je međunarodni festival animiranog filma djece i mladih. Osnovan je 2010. u Varaždinu, a od 2018. dio programa odvija se i u Rijeci. Izbor filmova autora od 9 do 18 godina iz cijeloga svijeta sastavili su Ana Sever i Hrvoje Selec, organizatori i voditelji VAFI-ja. Trajanje projekcije je 47 minuta. Strani filmovi imaju hrvatske titlove.
16:30 sati - velika dvorana
Projekcija hrvatskih animiranih filmova za djecu i mlade iz 2018. 
Sedam profesionalnih filmova za djecu i mlade. Trajanje projekcije je 63 minute.Nakon projekcije slijedi razgovor s autorima.
18 sati - velika dvorana
Projekcija dugometražnog animiranog filma Yellow Submarine Georgea Dunninga, UK, 1969.
Film traje 90 minuta i ima hrvatske titlove. Ovo je nova restaurirana verzija iz 2018. Izgleda i zvuči bolje nego ikada!

Program organizira ASIFA Hrvatske uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra, te značajnu podršku domaćih producenata, udruge AM Centar, Hrvatskog filmskog saveza i kina Tuškanac.