Masterclass Vitalija Manskog u Dokukinu KIC

Velika nam je čast obavijestiti Vas da će nagrađivani ruski redatelj dokumentarnih filmova VITALIJ MANSKI gostovati u Zagrebu, te će u sklopu gostovanja održati masterclass na temu «DOKUMENTARNI FILM – UMJETNOST ILI STVARNOST?» u DOKUKINU KIC (Preradovićeva 5) u četvrtak 02.02.2017. od 17 do 19 sati.
MASTERCLASS: "DOKUMENTARNI FILM - UMJETNOST ILI STVARNOST?"
Vitalij Manski jedno je od najzanimljivijih imena svjetske dokumentaristike. Svojim filmovima «Pipeline», «Patria o Muerte», «Ispod sunca» značajno je podigao standarde nefikcijskog žanra, ali i isprovocirao ruske vlasti zbog čega se, na kraju, pod pritiskom, preselio u Latviju. U masterclassu će biti riječ o jeziku suvremenog dokumentarnog filma i stilskim sredstvima koje autori danas koriste kako bi prenijeli svoj doživljaj viđenoga. Manski će se u masterclassu baviti najstarijom dilemom dokumentarnog žanra, razlikama između stvarnosti i njezine autorske interpretacije.
Vitalij Manski, rođen je u Ukrajini, dugo je živio u Rusiji da bi se nedavno preselio u glavni grad Latvije. Prvi dokumentarac snimio je 1989., a nakon njega još njih tridesetak, prikazivanih i nagrađivanih na festivalima diljem svijeta. Predsjednik je Artdocfesta, festivala dokumentarnog filma koji se održava u Moskvi, Sankt-Petersburgu, Jekaterinburgu i Rigi. Njegov posljednji dokumentarni film «Ispod Sunca», trenutno jedan od najvećih festivalskih hitova, zaranja u filmsku industriju Sjeverne Koreje i iz prve ruke razotkriva propagandne modele stvaranja korejskog nacionalnog narativa.
Predavanje će biti na ruskome jeziku uz konsekutivan prijevod na hrvatski.
Ulaz na masterclass predavanje je slobodan!  Posjetiteljima se preporučuje da svoju kartu preuzmu barem pola sata ranije na blagajni Dokukina KIC u Preradovićevoj 5 koja se na dan masterclassa otvara u 15:30.