Masterclass Sergia Oksmana u Dokukinu KIC

Nagrađivani španjolsko-brazilski redatelj dokumentarnih filmova Sergio Oksmanu Zagrebu će održati masterclass predavanje na temu 'Izmišljanje stvarnosti' u Dokukinu KIC u petak 24. veljače od 16 do 18 sati. Ulaz je besplatan.
Masterclass predavanje 'Izmišljanje stvarnosti' bavit će se pitanjem kako izmisliti stvarnost tijekom procesa pisanja, snimanja i montiranja dokumentarnog filma odnosno kako fikcija i stvarnost utječu jedna na drugu tijekom procesa stvaranja dokumentarne forme. O toj temi Sergio Oksman govorit će koristeći se nizom primjera iz vlastite filmografije, ali i iz dokumentarnih filmova drugih autora. Osim toga bit će riječi i o formi kratkog dokumentarnog filma i što je potrebno kako bi se napravio kvalitetan i uspješan dokumentarni film u kratkoj formi.
Sergio Oksman rođen je u Brazilu 1970. godine. Studirao je novinarstvo u Sao Paulu i film u New Yorku. Profesor je režije na Madridskom filmskom institutu NIC, te autor brojnih nagrađivanih dokumentaraca (The Beautician, Goodbye, America, Notes on the Other, A Story for the Modlins, On Footbal).
Dan nakon masterclass predavanja u subotu 25. veljače u 19 sati u Dokukinu KIC prikazat će se dugometražni dokumentarni film Sergia Oksmana O nogometu kojeg su kritičari časopisa Sight & Sound opisali rečenicom: Savršeni film je rijetkost, a ovo je savršeni film. Ovaj je autorski dokumentarac na godišnjoj top listi istog časopisa proglašen sedmim najboljim dokumentarcem 2016. godine, a na granici stvarnosti i fikcije, govori o ponovnom susretu redatelja i njegova oca nakon punih 20 godina.
Ulaz na masterclass je besplatan, a ulaz na film koji ima isključivo engleske titlove naplaćuje se 15 kuna.