Masterclass peruansko nizozemske redateljice Heddy Honigmann

Cetvrtak, 08.10. 2015. u Dokukinu KIC od 17:00 sati masterclass predavanje pod naslovom «Najbolji moguci pocetak»
Cetvrtak, 08.10.2015. u Dokukinu KIC od 19:00 sati besplatna projekcija dokumentarnog filma Heddy Honigmann «Good Husband, Dear Son» / «Dobar suprug, dragi sin»

Pozivamo Vas da dodjete na masterclass predavanje nagradjivane nizozemsko peruanske redateljice Heddy Honigmann koje ce se odrzati u Dokukinu KIC (Preradoviceva 5) u cetvrtak, 08.10.2015. od 17 sati. Masterclass predavanje pod nazivom «NAJBOLJI MOGUCI POCETAK» bavit ce se analizom pocetaka filmova i zasto je u filmskoj dramaturgiji prvih 10 minuta najvaznije. U uspjesno izvedenom pocetku filma koncentrirani su svi dramaturski elementi koji definiraju njegovu srz i odredjuju zanr – gledatelji ce s lakocom prepoznati o kakvom se filmu radi, naslutiti gdje ce ih odvesti prica i je li rijec o komediji, tragediji ili o kakvoj hibridnoj kombinaciji. U tih prvih deset minuta autori imaju zadatak postici dogovor s gledateljima i o uspjesnosti tog dogovora ovisi hoce li gledatelji pogledati film do kraja ili ce odustati.

Nakon masterclassa od 19 sati u Dokukinu KIC program se nastavlja s projekcijom dokumentarnog filma Heddy Honigmann «Good Husband, Dear Son» / «Dobar suprug, dragi sin».
Rijec je filmu smjestenom u selo Ahatovici na brdima pokraj Sarajeva. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini, kad je selo palo u srpske ruke, lice Ahatovaca posve se promijenilo. Prakticki svi muskarci zarobljeni su i brutalno ubijeni, a selo je spaljeno do temelja. Samo su zene i djeca postedjeni. «Dobar suprug, dragi sin» iznosi pricu iza ovog zaboravljenog genocida. Ubijenim muskarcima odaje se pocast kroz price njihovih supruga, majki i kceri, te kroz malobrojne fotografije i osobne predmete koji su ostali iza njih. Svaki predmet nosi sjecanje, no cinjenica da je netko bio dobar suprug nije vidljiva iz fotografije. Jasno je vidljiva iz nacina na koji njegova supruga, dok govori o njemu, miluje sliku i pritisce je uz grudi. U ovom debelom sloju tuge film prikazuje ljepotu sjecanja i ljubavi.

Ulaz na masterclass predavanje, kao i na projekciju filma besplatni su!