Masterclass Madsa Bruggera u Dokukinu KIC

Jedan od trenutno najzanimljivijih i svakako najhrabrijih europskih filmaša, danski istraživački novinar i redatelj Mads Brügger, kojeg nazivaju i 'dokumentaristom čeličnih muda' u subotu 18. svibnja 2013. dolazi u Dokukino KIC predstaviti svoj zadnji film 'Ambasador'
Nakon 'Crvene kapele' za čije snimanje je stavio glavu u torbu u Sjevernoj Koreji, ovoga puta je u 'Ambasadoru' raskrinkrao biznis dijamantima zapadnoeuropskih diplomata u Srednjoafričkoj Republici. Treba spomenuti i da je SAR je nakon prvih prikazivanja filma tražila od Danske Brüggerovo izručenje.
Na posebnoj masterclass prezentaciji s početkom u 17 sati u Dokukinu KIC,  Mads će publici približiti nastanak ovog nevjerojatnog filma u interaktivnom predavanju pod nazivom ‘Ambassadors Selection - a Powerpoint Show’. Iza jednostavnog naslova krije se puno puno više – dinamični i beskrajno duhoviti prikaz nastanka njegovih filmova, ali i istančani osjećaj za ironiju s velikom dozom nevjerojatne hrabrosti i potpuno sulude energije!
Brügger je u Danskoj prava novinarska i TV zvijezda, filmski festivali ga obožavaju, a struka iznimno poštuje. I to ne bez razloga. Napisao je nekoliko knjiga, objavljivao u brojnim novinama, producirao nagrađivane radio programe i vodio vrlo gledane TV emisije ‘The 11th Hour’ i ‘Deadline’. U popularnom serijalu ‘Danseh for Bush’ u Boratovskom stilu zezao se s Amerikancima, ali dokumentarističko priznanje stekao je s dugometražnim dokumentarcem ‘Crvena kapela’ u kojemuje s lažnom kazališnom trupom otišao u Sjevernu Koreju i pod izgovorom kulturne razmjene između Danske i Koreje na izuzetno duhovit način uspio dotaknuti političke probleme te zatvorene zemlje na način na koji to nije napravio nitko do tada.
U najnovijem filmu, ‘Ambasador’ – otišao je korak dalje. S lažnim papirima liberijskog konzula smjestio se u Srednjoafričkoj Republici s namjerom da raskrinka biznis dijamantima zapadnoeuropskih diplomata koji već godinama borave u SAR-u, jednoj od najkorumpranijih zemalja svijeta. Izuzetno napet film, često sniman tajno, ne samo da je ušao u urede najviših predstavnika vlade, već je pred (skrivenom) kamerom od visokih europskih diplomata uspio dobiti povjerljive informacije, kupiti lažne papire i provesti nekoliko mjeseci u zemlji, neprestano na granici prijetnje vlastitom životu.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=B_rTYWFyWwc&list=UUJ0-GggDMc7H_3ilcfT4mCg&index=7

Subotnje (18.5.) popodne s Brüggerom počinje besplatnim maserclassom u 17 sati, slijedi besplatna projekcija ‘Crvene kapele’ u 19 h, a od 21 sat prikazujemo ‘Ambasador’, nakon kojeg slijedi razgovor s autorom koji će voditi novinar i publicist Velimir Grgić.