Komemoracija za Vatroslava Mimicu

Komemoracija za istaknutog i cijenjenog scenaristu, redatelja i producenta, Vatroslava Mimicu održat će se u četvrtak, 20. veljače 2020. godine u 17 sati u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Doajen hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist i producent, Vatroslav Mimica preminuo je u subotu 15. veljače u Zagrebu u 97. godini.
Velikan hrvatske kimematografije Vatroslav Mimica rođen je 1923. u Omišu. Hrvatska kinematografija pamtit će ga u prvom redu po igranim remek-djelima poput Prometeja s otoka Viševice, međunarodno priznatog Kaja, ubit ću tePonedjeljak ili utorakDogađaj, pa sve do Seljačke bune i Banovića Strahinje.
U 'in memoriam' tekstu Tomislava Šakića objavljenom na mrežnim stranicama Hrvatskog društva filmskih kritičara, između ostalog, stoji: 'Tvrdilo se da Mimičini filmovi neće preživjeti sud vremena, kao putokazi utopljeni u poplavi prohujalog vremena; no u ta su vremena mnoge stranice novinskog papira bile potrošene na troškovnike Seljačke bune ili na kamenje bacano na pulsko platno nakon premijere Kaje. Papir doista trpi sve, ali izgleda da Mimičine filmske slike sve jasnije svijetle kako prošlost napreduje ka budućnosti, izmještene iz konteksta postajući još čitljivijima kako “vukojebina”, u kojoj su utisnute u celuloid, ostaje vazda ista, i dalje zagledana u svoje panonsko blato u kojem rastu breze i bukve, traju ljubavni trokuti, ide se k Žnidaršiću, a vijesti se saznaju iz novina u kavani. Kako je jednom njemu rekao Miletić, a svojim nasljednicima prenio sineast, marksist i partizan Vatroslav Mimica: “Dečki, to se tak ne dela.”