Industrija 16. ZFF-a: radionice, paneli i predstavljanja festivala

U sklopu programa  INDUSTRIJA – posebne edukativne platforme ZFF-a ‒ u Zagrebu će se i ove jeseni održati brojne radionice, predavanja i paneli, a nakon što smo na prethodnom izdanju ZFF-a po prvi put u službenom programu festivala prikazali film razvijan na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij (Žaba Elmira Jukića), ove godine s ponosom najavljujemo hrvatsku premijeru filma Teret srpskog redatelja Ognjena Glavonića, razvijanog na istoj radionici i premijerno prikazanog u Cannesu.
U sklopu programa Industrija Mladost! ZFF stipendira 12 studenata sa 6 akademija iz regije da dođu u Zagreb, prate festival i razvijaju svoje kratkometražne igrane filmove uz mentorstvo filmskih profesionalca. Veliko finale Industrije Mladost! otvoreno za javnost bit će njezin Pitching forum na kojem će mladi scenaristi i redatelji predstaviti svoje projekte međunarodnom panelu, a najboljem će biti dodijeljena vrijedna nagrada koju dodjeljuju partneri programa Vizije, Studio Nazor te dizajnerski studio Šešnić&Turković. Projekt se realizira u suradnji filmskih akademija iz Zagreba, Sarajeva, Beograda, Cetinja, Ljubljane i Skopja.
I ove godine u suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske  organiziramo industrijsko događanje, panel-diskusiju pod nazivom Prvi vs drugi film. Važnost ulaska filmskih debitanata u krug profesionalaca prepoznat je u struci, stoga su u gotovo svakoj zemlji Europske unije uvedeni oblici potpore financiranju djela mladih talenata, međutim, „problematični“ drugi film i dalje nosi teret otežanog financiranja na što će se posebno obratiti pažnja. Panel će se održati u četvrtak, 15. studenog u 14 sati, a moderirat će ga Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske.
Festivali pod reflektorom, program koji nam u goste dovodi festivalske velikane, ove godine zagrebačkoj publici donosi filmove iz programa Berlinalea (Berlinale Shorts), Venecije (selekcija iz programa Horizonti), Sarajevo Film Festivala (izbor iz BiH programa), Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji (pobjednik balkanske sekcije) te domaćeg festivala koji svake godine s ponosom ističemo - Festivala mediteranskog filma Split.
Nikad ne zaboravljamo ni najmlađe pa će tako i ove godine biti organizirana radionica Moja prva videoigra koja će polaznike naučiti kako se rade videoigre i to na vrlo jednostavan način. Prijave su u tijeku na e-mail: inja@zagrebfilmfestival.com.
Cjeloviti program i raspored Industrije dostupan je na web adresi  zff.hr/industrija.