Hrvatski filmovi i filmaši na Filmskom festivalu u Cannesu 2013.

66. izdanje Filmskog festivala u Cannesu održat će se od 15. do 26. svibnja. Hrvatski filmaši i ove godine sudjeluju u nekoliko programa industrijskog dijela festivala. Hrvatski audiovizualni centar nastavlja s promidžbenim aktivnostima u sklopu Regionalnog paviljona, a hrvatski filmovi prisutni su na filmskom sajmu Marché du Film.

Jedan od prošlogodišnjih laureata canneskog Tjedna kritikeSiniša Juričić (Nukleus film), hrvatski koproducent filma Posljednja ambulantna kola Sofije, sudjelovat će u prezentacijskom programu L'Atelier s grčko-hrvatskim projektom Trema (Stage Fright) redatelja Jorgosa Zoisa. Zdenka Gold (Spiritus movens), producentica filma Obrana i zaštita, sudjelovat će u programu inicijative Producers on the Move koju od 2000. godine u Cannesu organizira Međunarodna mreža za promociju europskog filma EFP (European Film Promotion).

Hrvatski audiovizualni centar nastavlja s promidžbenim aktivnostima na najvažnijim svjetskim festivalima i sajmovima, a već šestu godinu zaredom predstavljat će hrvatsku kinematografiju u sklopuFilmskoga sajma u Cannesu. Štand Hrvatskog audiovizualnog centra nalazi se u sklopu Regionalnog paviljona South-East European Pavilion na adresi Village International Riviera, br. 134. U spomenutom paviljonu će uz Hrvatsku još šest zemalja iz regije predstavljati svoje recentne kinematografije: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija.
 
FILMSKI SAJAM (MARCHÉ DU FILM) poslovni je ogranak Filmskog festivala u Cannesu koji je namijenjen profesionalcima iz filmske industrije - selektorima festivala, distributerima i prodajnim agentima te predstavlja važno mjesto za budući festivalski i kino život prijavljenih filmova. U sklopu Filmskoga sajma prikazat će se tri dugometražna igrana filma: Obrana i zaštita Bobe Jelčića, Svećenikova djecaVinka Brešana i Zagonetni dječakDražena Žarkovića.

Također, određeni naslovi iz recentne hrvatske kinematografije bit će dostupni i na trajnoj filmskoj bazi CINANDO namijenjenoj profesionalcima iz industrije. Riječ je o osam dugometražnih filmova koji su s uspjehom prikazani na hrvatskim i inozemnim festivalima.

Filmski festival u Cannesu sinonim je za dugometražni igrani film. No, festival također potiče i kratkometražne naslove i njihove autore, vođen uvjerenjem da se radi o imenima značajnima za budućnost filma. U sklopu Filmskog sajma zato se svake godine organizira i SHORT FILM CORNER, platforma za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među filmskim profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Na Short Film Corneru ove će godine biti prisutno 14 hrvatskih naslova iz područja igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Radi se o nagrađivanim radovima od kojih je većina bila prikazana u službenim programima prestižnih festivala kao što su Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu (Site Selection, Mare Šuljak) i međunarodni filmski festivali u Locarnu (Zašto slonovi?Marka Meštovića), Rotterdamu (PresudaĐure Gavrana) i Montrealu (Rom kom, Zvonimira Rumboldta).

Također, u sklopu promotivnih aktivnosti na Filmskom festivalu u Cannesu, HAVC će u nedjelju, 19. svibnja od 17.00 sati u regionalnom paviljonu održati networkingdomjenak u suradnji sa EWA-om (European Women's Audiovisual Network).


Kontakt:
Štand Hrvatskog audiovizualnog
South-East European Pavilion n. 134
Village International Riviera
http://www.seepavilion.com/

Tel: +33 4 92 59 02 03
E-mail: promotion@havc.hr