HRT i HAVC potpisali Ugovor o uređenju međusobnih odnosa

Zagreb, 18. prosinca 2015. – Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) potpisali su danas Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, kojim se precizno uređuje izdvajanje HRT-a za financiranje audiovizualnih djelatnosti. Sporazum su uime HRT-a potpisali glavni ravnatelj Goran Radman, a u ime HAVC-a ravnatelj te institucije Hrvoje Hribar. Oba ravnatelja izrazila su zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora. Naime, dvije institucije u prošlosti nisu uvijek imale posve usklađene poglede o iznosu sredstava namijenjenih financiranju HAVC-a. Glavni ravnatelj HRT-a izrazio je zadovoljstvo što je složen i dugotrajan proces otklanjanja nepreciznosti priveden kraju te otvoren put uspješnijoj suradnji na korist čitavoga društva.
„Današnjim potpisivanjem Ugovorapotpisujemo uklanjanje različitih tehničkih, normativnih i financijskih nejasnoća koje su nas pratile ovih godina te stvaramo temelj za usklađivanje različitih gledanja i tumačenja i nesmetano bavljenje onim zbog čega HRT i HAVC postoje, a to je činjenje dobra za hrvatsku kulturu”, rekao je Radman. Dodao je kako se ovim ugovorom namiruju sve obveze HRT-a prema HAVC-u za 2014. i 2015. godinu.
„Ovaj sporazum unosi red i mir u uzajamne odnose, gleda unaprijed te rješava neka otvorena pitanja i zaostatke. Osigurali smo HAVC-u precizno planiranje rashoda, što znači da ćemo moći na stabilan način alimentirati projekte obuhvaćene Nacionalnim programom, što je bitno i autorima i producentima, kao i našim partnerima u inozemstvu”, dodao je Hribar.
HRT će zahvaljujući ovome sporazumu izići na međunarodnu scenu kao koproducent međunarodnih serija i kao korisnik međunarodnih  sredstava te postati korisnikom europskoga medijskoga fonda, a u programu HRT-a uskoro se mogu očekivati najave na kojima će stajati HRT u suradnji s nekom stranom televizijom ili radijem.