14. Zagreb Film Festival - Industrija

14. izdanje Zagreb Film Festivala donosi iznimno bogat program posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima. Ovogodišnje izdanje Industrije predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranim za različite aspekte filmske proizvodnje. Ulaz je slobodan na sva događanja.
Od ponedjeljka 14.11. do petka 18.11. u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5 u 18:00h u sklopu programa Festivali pod reflektorom predstavit ćemo četiri značajna svjetska festivala gostovanjem njihovih predstavnika i projekcijama filmova iz programa. Festivali koji će se predstaviti su: 
Directors’ Fortnight, Sarajevo FF, Sofia International Film Festival i  Rotterdam International Film Festival.
U ponedjeljak 14.11. u 16 sati na novoj lokaciji Zagreb Film Festivala F22 – Nova akademijska scena, Frankopanska 22 održat će se masterclass predavanje ovogodišnjeg člana žirija festivala Freda Breinersdorfera. Nagrađivani pisac novela, kazališnih predstava, kratkih filmova te više od 65 dugometražnih filmova koji je svjetsku slavu stekao kao scenarist i koproducent filma Sophie Scholl: posljednji dani, nominiran za Oskara, govorit će o tome kako vršiti povijesno istraživanje za potrebe filma, kako rezultate istraživanja pretočiti u dramatičnu radnju – što upotrijebiti, što izostaviti, te konačno, kako iskoristiti vlastito istraživanje u promotivne svrhe filma. projekcija prije masterclassa 14:00 | Sophie Scholl: posljednji dani, 2005. Njemačka, 120 min
U utorak 15.11. u 16 sati u HUBu 385, Petračićeva ulica 4, održat će se masterclass predavanje Pripovijedanje u videoigrama kojim otvaramo temu najbrže rastuće grane audiovizualne industrije. Pripovijedanje u videoigrama uvest će u osnovne pojmove gaminga u Hrvatskoj i detektirati moguće točke aktivne suradnje filmaša i game developera. Predstavnici, kreativni direktori i scenaristi tri propulzivna hrvatska gaming studija predstavit će svoje recentne projekte: Davor Hunski, The Talos Principle (Croteam), Andrej Kovačević, Bear With Me (Exordium Games), Mr. Tid Cooney, Raid - World War II (Lion Game Lion). Predavanje će moderirati redatelj Antonio Nuić.
U srijedu 16.11. u 16 sati u F22 – Novoj akademijskoj sceni započinjemo s prvim od tri događanja u suradnji s Hrvatskim savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) kojima se bavimo usponom TV produkcije i TV scenaristikom. Okrugli stol: Rast trenda writers’ rooma u našoj regiji bavit će se ovim američkim modelom pisanja scenarija dramskih serija kojemu se sve češće pribjegava i u našoj regiji. Srđan Koljević i Matevž Luzar, Stevan Filipović i Sanja Kovačević govorit će o razlikama između američkog i europskog pristupa scenarističkoj sobi te koliko bi takav pristup bio održiv u našoj regiji. Moderirat će Jasmina Kallay.
U srijedu 16.11. u 18 sati u Goethe-Institutu, Ulica grada Vukovara 63 predstavljamo jednog od najvećih njemačkih redatelja Andreasa Dresena na događanju Čaša votke s Andreasom Dresenom? Ili možda radije viski? kojim se otvara retrospektiva ovog redatelja koja će se održavati svaku srijedu do 14.12. u Goethe-Institutu. U 18 sati možete pogledati film Oblak br. 9, a nakon projekcije ostati na razgovoru s redateljem i na domjenku. 
U četvrtak 17.11. od 9:30 – 18:00 sati u Kući Europe, Ulica Augusta Cesarca 4 održat će se događanje Ovako MI to radimo! koje povezuje obilježavanje 25 godina postojanja Potprograma MEDIA te ulazak Kanade u Eurimages. U okviru događanja koje će voditi Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, dotaknut će se teme kao što su pitanje jedinstvenoga digitalnog tržišta, novoga europskog zakona o autorskim pravima i ulazak Kanade u Eurimages. Predstavit će se i ključni nacionalni fondovi iz Kanade kao što su Téléfilm Canada, Ontario Media Corporation Development te National Film Board. Događanje je organizirano u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Veleposlanstvom Kanade te voditeljicama i voditeljima deskova Kreativne Europe nadležnih za Potprogram MEDIA. S obzirom na ograničen broj mjesta, ljubazno molimo da svoje mjesto rezervirate na vrijeme: martina.petrovic@mediadesk.hr.
Ako ste zainteresirani za pojedinačne sastanke s predstavnicima kanadskih nacionalnih filmskih fondova, filmskih centara te deskova Kreativne Europe – ureda MEDIA, također ljubazno molimo da svoj termin rezervirate za 18. studenoga 2016. i to putem: martina.petrovic@mediadesk.hr.
U četvrtak 17.11. u 16:00 sati u F22 – Novoj akademijskoj sceni predstavljamo Novu tešku artiljeriju u TV-svijetu: Razgovor s HBO Adrijom.
S obzirom na produkcijski doprinos HBO Adrije u regiji, izvrstan je trenutak da se stavi naglasak na trenutačno stanje u TV scenaristici, i lokalnoj i regionalnoj, te da se istraže neki novi horizonti. Izvršni producent za razvoj dramskog programa HBO Europe Steve Matthews i kreativni direktor HBO Mađarske Gabor Krigler predstavit će svoje razvojne i produkcijske planove za regiju upravo u vrijeme završetka natječaja HBO Adrije za razvoj TV serijala. Predstavljanje je organizirano u suradnji sa SPID-om.
U subotu 19.11. u 15:00 sati u F22 – Novoj akademijskoj sceni donosimo masterclass predavanje hvaljenog scenarista Tonyja Grisonija koji je između ostalog radio i na filmovima Strah i prezir u Las Vegasu i Na ovome svijetu (dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 2002. godine), a s nama će podijeliti iskustva iz više od 25 godina duge karijere, s posebnim naglaskom na pisanje scenarija za televiziju. Govorit će i o svojem scenarističkom angažmanu u novoj TV seriji Mladi Papa, u jorkširskoj noir seriji Red Riding te mini-seriji Southcliffe. Masterclass je organiziran u suradnji sa SPID-om, a  moderirat će ga Jasmina Kallay. 
Projekcija prije masterclassa 13:00 dvije epizode serijala Mladi Papa (Young Pope)