Zdenka_gold

Zdenka Gold

SPIRITUS MOVENS
Rakušina 5
10 000 Zagreb
Tel:+385 (0)1 6145538
GSM:+385 (0)98 353968

www.spiritus-movens.hr

Biografija

Zdenka Gold rođena  je 1975. u Zagrebu. Diplomirala je  talijanski jezik i književnosti, indologiju i luzitanistiku na Filozofskom fakultetu. Pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu upisala je postdiplomski studij iz  Kulturnog managementa, kulturnih politika Balkana i interkulturalizma. Sudjelovala je na Berlinale Talent Campus u Sarajevu i Berlinu.  Sa filmom Bobe Jelčića «Obrana i zaštita» sudjeluje na EEFA Training Network 2010.
Od 1999. godine  bavi se organizacijom kazališnih i filmskih festivala te do 2008. g. sudjeluje u produkciji sljedećih festivala (uglavnom na pozicijama voditeljice ureda za goste, izvršne producentice ili producentice): Eurokaz, Motovun film festival, Pula film festival, Zagreb film festival, ZagrebDox, Festival svjetskog kazališta.
Producirala je dvije kazališne predstave: monodramu «Rad Borosane na sebi» 2002. g., autorice, redateljice i izvođačice Nine Violić te «Tri sestre» 2006. g. u koprodukciji sa Kulturom promjene SC-a temeljene na čehovljevom tekstualnom predlošku u režiji Daria Harjačeka.
Sa radom na filmu prvi se puta profesionalno susreće na Matanićevom filmu «Fine mrtve djevojke» 2002. g. na kojem radi kao asistentica redatelja, nedugo nakon čega započinje suradnju sa Natašom Rajković i Bobom Jelčićem kao producentica njihovog debitantskog dugometražnog igranog filma «Ono sve što znaš o meni», premijera 2005. g. Iste godine radi kao organizatorica premijere i promocije te koordinatorica festivalske distribucije filma «Što je muškarac bez brkova» Hrvoja Hribara. Tijekom 2007. g. kraći period radila je kao producentica u EPH TV-u. Od 2008. g. radi kao koordinatorica produkcije u Mainframe Production na dugometražnim igranim filmovima, tv serijalu i promidžbenim spotovima. Sredinom 2009. g. započinje revitalizaciju vlastite produkcijske kuće Spiritus Movens d.o.o. te radi kao organizator premijere  filma “Kenjac” Antonija Nuića.
Trenutačno ima u postprodukciji dugometražni dokumentarac Silvestra Kolbasa i Dubravke Manola «20 dana na Tibetu», a u pretprodukciji dugometražni Igrani film Bobe Jelčića Obrana i zaštita i dugometražni dokumentarac «15DA85NE» u režiji Marka Stanića i Denisa Lepura.
Članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata.

Filmografija

2010 / Obrana i zaštita / Bobo Jelčić / igrani / – u proizvodnji
2010 / 15DA 85NE / Marko Stanić i Denis Lepur / dokumentarni / – u proizvodnji
2010 / 20 dana na Tibetu / Silvestar Kolbas / dokumentarni / – u proizvodnji
2009 / Neka ostane medju nama / Rajko Grlić / igrani / 87'
2008 / Dvoboj / Dover Kosashvili / igrani / NA
2006 / što je muškarac bez brkova / Hrvoje Hribar / igrani / 109'
2005 / Ono sve što znaš o meni / Nataša Rajković i Bobo Jelčić / igrani / 72'
2002 / Fine mrtve djevojke / Dalibor Matanić / igrani / 77'